0

Лопаре напредују на путу ка хуманијем рјешавању проблема паса луталица

Током дводневне радионице коју је водио Међународни фонд за добробит животиња (IFAW) у партнерству с Развојним програмом Уједињених народа (UNDP БиХ) и општином Лопаре учествовало је 37 представника општинских органа, сектора образовања, академске заједнице, здравствених установа, ветеринара и различитих других организација и удружења окупило се ради постизања узајамног разумијевања локалне ситуације у вези с проблемом паса луталица у општини Лопаре.

Учесници радионице разматрали су велики дијапазон фактора који имају утицај на популацију паса, истраживали су разлоге због којих пси изазивају проблеме људима на подручју општине, испитали податке о ставовима локалног становништва према овој популацији. Учесници су закључили да „без обзира на то волимо ли псе или не, неиспуњавање њихових основних потреба, може имати значајан утицај на квалитет живота људи у заједници, а нарочито може утицати на сигурност људи“.

“Одушевљени смо због начина на који се становништво општине Лопаре окупља и показује своју ријешеност да побољша животе људи и паса у овом граду” изјавила је Kate Atema, директорица Програма за бригу о кућним животињама за IFAW. “Посвећени смо пружању подршке општини Лопаре док њени грађани приступају раду у процесу изналажења хуманијих, одрживих рјешења за проблеме популације паса луталица.”

Овом првом радионицом обиљежава се почетак једног трајног процеса, будући да ће израда ефикасних, дугорочних рјешења и плана за хумано управљање популацијом паса изискивати непрекидно улагање времена и напора. Општина Лопаре показала је своју ријешеност и да отпочне процес изградње сигурније заједнице за људе али и заједнице у којој ће се радити на унапређењу бриге о животињама.

Учесници радионице посветили су се трајном ангажирању у овом процесу и усредсредит ће се на прикупљање широког спектра података и информација о заједници који су од кључног значаја за предузимање наредног корака у овом процесу. Представници IFAW и UNDP су изјавили да ће се, након што заједница оконча даље активности у процесу, они вратити у Лопаре како би омогућили израду плана управљања.

План управљања популацијом паса за Лопаре биће прилагођен конкретним потребама људи и паса у овој општини, а имат ће за циљ рјешавање како тренутних тако и предстојећих питања ове популације.

Лопаре, Босна и Херцеговина – 15. октобра 2013. –Извјештај IFAW и UNDP БиХ