АКЦЕНАТ НА ОСЈЕТЉИВИМ ГРУПАМА СТАНОВНИКА БИЈЕЉИНЕ, ЛОПАРА, УГЉЕВИКА И ДОЊЕГ ЖАБАРА

У БиХ почиње процес локализације циљева одрживог развоја, након петогодишњег рада, прикупљања података и анализа, а представници Савјета за праћење циљева одрживог развоја УН агенде 2030. обићи ће све локалне заједнице у БиХ и приближити им шта је то што треба урадити како би се подигла свијест о имплементацији циљева одрживог развоја.
Копредсједавајући овог савјета Милош Прица рекао је данас у Бијељини на састанку са представницима Бијељине, Лопара, Угљевика и Доњег Жабара да је на овим просторима акценат на осјетљивим групама становника и како да ове локалне заједнице побољшају њихов статус.
Он је истакао да је овдје најважнији принцип „не оставити никога запостављеним“.
„Од општина ћемо тражити да добијемо податке какво је стање са осјетљивим групама становника, а то су инвалиди, породице старих, самохране мајке, људи који живе у удаљеним руралним предјелима, како се општина бори да им приближи услуге, какви пројекти би могли направити помак, какав је приступ свим услугама…“, рекао је Прица новинарима.
Он је подсјетио да су шефови држава и влада 2015. године усвојили једногласно у Генералној скупштини циљеве одрживог развоја и од тада су постали обавезујући за све земље свијета, с тим да свака има неке своје специфичности.
Прица је навео да је формирана и радна група за финансирање, коју чине чланови савјета за праћење имплементације, представници министарстава финансија свих нивоа, међународни стручњаци, УНДП, чији је задатак да нађу нове начине финансирања пројеката.
Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да ће на данашњем састанку у етно-селу „Станишићи“ презентовати што је урађено до сада у Бијељини од 17 циљева одрживог развоја из ове агенде.
Он је додао да град напредује према броју постигнутих циљева, што је препознао и сам Савјет, те да треба наставити са улагањем у мјесне заједнице, образовање, животу средину, инклузију становништва.
Петровић је рекао да треба усвојити што већи број регулационих планова како би град постао урбанизованији, тако ће се добити и пословно-индустријске зоне које ће подићи ниво привредне активности, заједно са изградњом ауто-пута.
Начелник општине Угљевик Вaсилије Перић рекао је да је у току израда стратешког плана развоја ове локалне заједнице, а тим који ради има у виду и агенду 2030.
Он је навео да ће покушати спровести све оно што што је до локалне заједнице с циљем бољег и квалитетнијег живота становништва, од модерније управе, владавине права, борбе против корупције, боље инфраструкуре.
Перић је да навео да је потребно да се сви нивои власти у БиХ, Републици Српској и Федерацији БиХ посвете принципима ове агенде, јер се само на тај начин може постићи напредак, јер ако би се системски одређене ствари боље и квалитетније рјешавале онда би било лакше и за локалне заједнице.
Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да на подручју ове локалне заједнице има све више осјетљивих категорија.
„Важно је да се све у домену економског и друштвеног развоја, те заштите животне средине дешава и на подручју ове општине. Ми смо спремни да испунимо све што се договоримо, а у интересу наших становника“, навео је Савић.
Представник Скупштине општине Доњи Жабар Мирослав Жигић рекао је да овај скуп значи много јер је ријеч о неразвијеној општини, којој значи сваки савјет.
„Сами нисмо у могућности пуно да направимо, али када размијенимо искуства са другима лакше је да напредујемо“, он је навео.
Он је додао да Доњи Жабар највише проблема има са изразито старим становништвом, јер млади одлазе у препспективније средине.
„Сваки пројекат који је у вези са старијом популацијом нама би добро дошао“, навео је Жигић.