0

Манифестација „Дани дијаспоре“

„Дани дијаспоре 2012“

Изложбом слика и ручних радова у холу Центра за културу и информисање Лопаре почела је манифестација „Дани дијаспоре“ у Лопарама, од 24 до 29 јула 2012. године.

На изложби је представљено 50 радова насталих на Ликовном сабору „Мајевица 2012“, и ранијих година у Атељу 313 у Горњем Прибоју код Лопара, а посјетиоци су могли погледати и ручне радове Светосавске омладинске заједнице Лопаре.

По први пут општина Лопаре организује манифестацију „Дани дијаспоре“, а основни циљеви су јачање веза , Мајевице са дијаспором, кроз организовање, културних, забавних, спортских и других догађаја, како би обновили покидане пријатељске и родбинске везе, матице, односно становништва Лопара и Мајевице са дијаспором- рекао је начелник општине Лопаре др Радо Савић приликом отварања изложбе и манифестације „Дани дијаспоре 2012“.

Он је истакао да је намјера општине Лопаре и Удружења Мајевичана у Швајцарској, као организатора, да се манифестација Дани дијаспоре у Лопарама одржава сваке године у посљедњој седмици мјесеца јула, која би требала да постане мјесто окупљања свих исељених Мајевичана. Процјењује се да више од пет хиљада Мајевичана живи и ради по западним земљама Европе.

Изложба слика са ликовних сабора Мајевица, гдје је стварало више од 20 ликовних умјетника, као и ручних радова значајни су културни догађаји оваквог типа, који сигурно оплемењују душу, али и простор у коме живимо. Пружају могућност ликовним умјетницима да представе своје радове, уједно његују и развијају умјетност, а нама прилику да уживамо у њиховим радовима-рекао је директор Центра за културу Лопаре Мирко Стевић.

Отварању изложбе слика и манфистације присуствовали су, поред представника културног и јавног живота општине Лопаре и дијаспоре, Александра Трифковић помоћник министра за туризам и угоститељству у Влади Републике Српске и замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Радмила Митровић.

Дани дијаспоре 2012 настављени су 25.07.2012. на полигону основне школе у Лопарама, гдје у организацији ФАИР ПЛАY ФЕСТ наступила је позната рок група РИБЉА ЧОРБА, која је окупила више хиљада посјетилаца.

У оквиру трећег дана програма манифестације „Дани дијаспоре“ СПКД „Просвјета“ Лопаре 26.07.2012 организовала је културно-забавни програм концерт народног стваралаштва српској дијаспори Мајевице.

Уз наступ фолклорних секција за очување народне традиције нашег друштва, традиционалних српских игара, пјесама и инструменталних извођења.

Заједничком акцијом и средствима у износу од 17.000 КМ Удружења Мајевичана из Швајцарске и општине Лопаре предата је на употребу обновљена подручна Основна школа у Јабланици, коју тренутно похађа 28 ученика. Завршени су радови на обнови подручне основне школе у МЗ Јабланица, односно реконструкцији мокрог чвора, постављању нове водоводне и канализације мреже, замјену олука, обнову фасаде кречењу учионица и уређења школског дворишта. Истог дана Удружење Мајевичана у Швајцарској поклонило је СШЦ „Вук Караџић“ Лопаре десет половних рачунара вриједних 5000 КМ. Ово удружење је до сада кроз разне хумантиране активности уложило у општину Лопаре више од 100.000 КМ, рекао је предсједник Удружења Мајевичана Славиша Обреновић.

У Центру за културу и информисање Лопаре у петак 27.07.2012. године у препуној сали одиграна је представа „Едукована жена“ – позоришта „Дуга“Лопаре, настало као млађи брат Српско-швајцарског позоришта Дуга из Ветингена. Ријеч је о комедији у којој гастарбајтер Ђуро након више година проведених у печалби доводи супругу Анђу у Швајцарску. Дуготрајна раздвојеност је условила другачији развој двоје супружника. Док се Ђуро ни морално ни ментално није мрднуо од оног тренутка када је спаковао кофере и отишао на запад, Анђа се из сељанке преобразила у малограђанку, јер се, како сама каже, едуковала. Анђа по сваку цену жели да заради новац, па уз помоћ комшинице Дане улази у илегалан посао продаје пегли, који се своди на варање купаца…

У комедији „Едукована жена“, која је одушевила присутну публику, по тексту Миодрага Лукића представу су у режији Слађане Илић и Миодрага Лукића одиграли глумци позоришта „Дуга“ Лопаре Ирена Јеремић ,Александра Митрић и Драган Лукић.

Дани дијаспоре 2012 настављени су 29.07. брдском ауто трком кроз Јабланицу уз учешће возача из Републике Српске и БиХ и Србије. На брдској трци на стази дугој 2600 метара возило је 16 учесника из Републике Српске и Србије. Трка се бодовала за првенство Српске, односно БиХ и Србије, рекао је организатор трке Миодраг Рајковић.

У МЗ Пипери одржани су “Пиперски сусрети“ уз наступ фолклора СПКД Просвјета и гостију из Бачке Паланке, чиме је завршен програм у оквиру манифестације „Дани дијаспоре Лопаре 2012“ .