НЕШКОВИЋ: ОБИЉЕЖЕН ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ДИЈАСПОРИ

(Нeдељно поподне БНТВ)
Завичајна удружења Срба из Републике Српске су организовали двије манифестације поводом обиљежавања 31. рођендана РС.
Дан Републике Српске се празнује 9. јануара, а Срби у иностранству су рођендан наше домовине прославили почетком фебруара.
Прва манифестација поводом Дана РС одржана је у Њемачкој, у Милдорфу.
Сутрадан, у суботу 4. фебруара је одржана друга манифестација у Швајцарској, у градској хали Диетикон код Цириха.
Удружење Мајевичана у Швајцарској је дало велики допринос прослави на којој су присуствовали и представници општине Лопаре које је предводио Желимир Нешковић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
– Наши грађани који живе и раде у иностранству су и ове године обиљежили рођендан домовине, Дан Републике Српске. Како су протекле манифестације поводом обиљежавања овог празника?
-НЕШКОВИЋ: Обиљежавање Дана РС у иностранству је одржано прво у Њемачкој,односно у Баварској, у петак 3. фебруара, а у суботу је одржана друга прослава у Швајцарској. То су у суштини два концепта која промовишу РС, концепти који су одржани и успостављени на два различита начина, али са истим циљем, а то је сарадња РС са дијаспором.
– Република Српска на разне начине сарађује са људима у дијаспори и резултат једне такве сарадње је и обиљежавање Дана РС у Њемачкој. Шта је окосница прославе рођендана РС у Милдорфу?
НЕШКОВИЋ: Што се тиче прославе у Њемачкој, првенствено ћу напоменути да је организатор прославе Мирослав Којадиновић, наш познати хуманиста и српски привредник који живи и ради у Њемачкој, а родом је из Теслића. Мирослав је заједно са својим партнером у послу, господином Прилером који је Нијемац, учествовао у организацији прославе дана РС.
Том приликом они су окупили њемачке привреднике који су већином из Баварске али и других дијелова Њемачке, и наравно представнике одређених институција РС, представнике Народне скупштине, Привредне коморе итд. Такође, били су позвани и гости из наших одређених локалних заједница. Акценат је био на представљању Републике Српске Нијемцима, односно на привреди и на увезивању баварске и њемачке привреде са потенцијалима РС. О томе су више говорили представници Привредне коморе, а и ми из других институција.
– Колико је значајна једна таква сарадња између РС и Њемачке?
НЕШКОВИЋ: Врло је значајна, јер говоримо о једном специфичном односу гдје практично њемачку привреду увезујемо у Републику Српску. На тај начин, ми повезујемо наше потенцијале, нашу будућност и радимо на томе да Нијемци улажу свој капитал, ако постоји могућност и да отварају фирме у РС, а при томе да не одводе наше људе, односно наше људске ресурсе у своју земљу. То је била поента на прослави у Њемачкој.
– Свједоци смо да је повезаност између дијаспоре и општине Лопаре заиста велика, што се до сада показало у бројним сарадњама које су се оствариле, посебно када говоримо о сарађивању са нашим људима у Швајцарској. Како је у Цириху организовано обиљежавање Дана РС?
НЕШКОВИЋ: У организационом одбору прославе, односно обиљежавања Дана РС у Швајцарској, већина људи заправо су мјештани Лопара и других крајева Мајевице који живе и раде у Швајцарској. Они су носиоци Удружења Мајевичана у Швајцарској које је оцијењено као најбоље завичајно српско удружење у Швајцарској. Овом приликом, ја желим да се захвалим организаторима прославе. Поред Удружења Мајевичана, ту су били и представници Удружења из Модриче и неких других завичајних удружења из Републике Српске.
-У Швајцарској већ трећи пут наши људи обиљежавају рођендан Српске, те можемо рећи да је то постала и нека традиција. По чему се разликује овогодишње обиљежавање Дана РС у Швајцарској у односу на претходне године?
НЕШКОВИЋ: Као што сам већ истакао, концепт у Њемачкој је оријентисан на привреду и упознавање Нијемаца и Њемачке са РС, док у Швајцарској имамо већ трећи пут обиљежавање Дана Републике Српске. Овај празник се у Швајцарској обиљежава крајем јануара или почетком фебруара. Нажалост, корона је омела обиљежавање претходне двије године. Међутим, ове године поново су се људи из Швајцарске окупили и позвали и представнике институција РС, представнике бројних локалних заједница, представнике Народне скупштине РС и Владу РС, као и представнике Привредне коморе да заједно обиљежимо овај празник. Додаћу да је раније је знало бити и по двије до три хиљаде људи на обиљежавању, гдје имате академски дио, затим имате обилазак цркве, упознавање са Цирихом и могућностима Швајцарске, као и упознавање са начином живота наших људи који живе тамо. Ове године смо имали можда мањи број присутних, око хиљаду људи, са тиме да је и ове године је све лијепо обиљежено, али и подржано од стране одређених значајних људи у Швајцарској, као што је парламентарац Мергел чини ми се да се зове, врло значајан публициста. Значи, ове године смо добили подршку не само од наших људи у Швајцарској, него и од стране правих Швајцараца, што је нама заиста велико задовољство.
-Да ли желите да додате нешто за крај?
НЕШКОВИЋ: Додао бих да је итекако значајно наставити традицију обиљежавања дана Републике Српске у дијаспори. Ако буде могућности, ја вјерујем да ће се и у неким другим земљама Срби окупити за Дан РС на сличан начин, као у Швајцарској и Њемачкој.