ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ СА ТЕХНОЛОШКИМ ФАКУЛТЕТОМ – ЗАЈЕДНИЧКИ ЦИЉ РАЗВРСТАВАЊЕ КУЋНОГ ОТПАДА У ОПШТИНИ

Општина Лопаре је потписала Меморандум о сарадњи са Технолошким факултетом у Зворнику који се односи на активности везане за смањење загађености животне средине на територији општине.
Сарадња ће обухватати различите пројекте и активности у области екологије и другим областима.
Акценат Меморандума је пројекат који се односи на разврставање кућног отпада на територији општине Лопаре.
Како је изјавио начелник Лопара Радо Савић, Општина Лопаре је
заинтересована за реализацију пројекта разврставања кућног отпада.
„Додатно смо подстакнути и чињеницом да ће наш партнер на пројекту бити Технолошки факултет у Зворнику“, рекао Радо Савић, начелник општине Лопаре.
Савић је додао да ће овај пројекат бити веома важан за смањење загађености околине, али и за растерећење локалног комуналног предузећа које ће моћи лакше и боље функционисати.
Такође, како је Радо Савић изјавио, постоји и локално приватно предузеће које је заинтересовано за сакупљање разврстаног отпада.
„Сигуран сам да ће овај пројекат успјети, из разговора са грађанима видим огромну подршку локалног становништва у оваквом начину рјешавања проблема чврстог отпада“, изјавио је Савић.
Идеја пројекта потекла је од Јагоде Крсмановић која је у току мастер студија на факултету написала пројекат о разврставању кућног отпада на територији општине Лопаре.
Како је изјавила Крсмановићева, „Задовољна сам што је потписан уговор о пословно – техничкој сарадњи између Општине Лопаре и Технолошког факутлтета у циљу реализације еколошког пројекта „Разврставање кућног отпада на подручју општине Лопаре. Циљ овог пројекта је побољшање еколошких услова, што ће имати директан утицај на 12 000 становника којима би се обезбиједили бољи услови живота, а индиректно преко смањења загађења воде, ваздуха и земљишта“, истакла је Јагода Крсмановић.
Декан Технолошког факултета Драган Вујадиновић рекао је да ће се кроз пројекат разврставања кућног отпада ријешити проблем чврстог комуналног отпада.
„Овим Меморандумом предвиђена је заједничка сарадња, а кроз пројекат ћемо моћи да ријешимо питање имплементације и управљања чврстог комуналног отпада на територији општине Лопаре који обухвата домаћинства на градским и руралним подручјима“, закључио је Вујадиновић.