ОВЕ ГОДИНЕ СЕ ОБИЉЕЖАВА СТОГОДИШЊИЦА РАДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА“

Ове године биће обиљежена два јубилеја – вијек школства у Лопарама и 50 година изградње школског објекта Основне школе „Свети Сава“.
Школство на подручју Мајевице има традицију дугу 140 година на подручју Прибоја, а у Лопарама ове година Основна школа „Свети Сава“ обиљежава вијек постојања.
„Образовни систем на подручју Лопара датира из школске 1921/22. године.
Tада је у срезу Прибој, у насељу Лопаре, почела са радом четворогодишња основна школа, а у то вријеме и годинама касније она је трајала четири године, када су ученици добијали диплому о завршеној основној школи“, рекао је директор ове основне школе Драган Лукић.
Школа у Лопарама је примила своје прве ђаке у згради која је и данас у Лопарама позната као „Стара школа“, а која се налази у склопу Храма Покрова Пресвете Богородице у центру Лопара, наводи Лукић.
Зграду је, каже он, тадашњој црквеној општини поклонио Кузман Ландсман, Јеврејин поријеклом из Аустрије. Услов је био само један – да се у згради отвори школа, али кад умре његов син. Син је умро 1922. године, када је, практично, почело школство у Лопарама.
„Први учитељи су били Стојанко Кораксић, Радивоје Лолић, потом брачни пар Tихомир и Марица Јовановић, па онда и неки нови, све до данашњих дана. Школа је до 1959. године била четворогодишња“, каже Лукић.
Према његовим ријечима, често се чује да људи не знају цијенити оно што имају, а, каже он, често нису ни свјесни шта имају.
„Нажалост, тако сам и ја, пишући школски љетопис дошао у посјед документа који потврђује да се школство у Лопарама институционално одвија већ стотину година. О томе у Лопарама нико не говори нити то памти“, каже Лукић.
Крајем 1950-тих година на локалитету данашње Основне школе „Свети Сава“, наводи Лукић, у Лопарама је изграђен за то вријеме услован школски објекат.
„Међутим, како су Лопаре расле, како се повећавао број људи који је овдје живио, 1971/72. школске године су први ђаци сјели у клупе у школској згради у којој и данас подучавамо. Tако да ћемо ове године обиљежити два јубилеја – вијек школства у Лопарама и 50 година изградње школског објекта Основне школе „Свети Сава“ у којем ове године наставу похађа више од трећине свих основаца са подручја општине Лопаре“, испричао је Лукић.
Осим централне школе, Основна школа „Свети Сава“ има шест подручних одјељења у Tобуту, Вукосавцима, Мачковцу, Јабланици, Пиперима и Брусници.
Лукић наглашава да ће 100 година бити скромно обиљежено, уз свечану академију и изложбу фотографија које су сачуване, као и других докумената.
(Општина Лопаре)