ЂАКА СВЕ МАЊЕ У СЕОСКИМ ШКОЛАМА: Школа у Прибоју тражи посебан статус

Извор: infobijeljina.com

Око 800 мјештана Лопара, Прибоја и сусједних села, родитеља, бивших ученика и наставника, потписало је петицију којом од Министарства просвјете и културе РС, односно Владе РС, траже да Основној школи “Вељко Чубриловић” у Прибоју додијели посебан статус.
Уколико надлежни то не учине, ова, најстарија школа на Мајевици, могла би да буде припојена централној школи “Свети Сава” у Лопарама и тако доживи судбину многих подручних од‌јељења која су угашена због недостатка ђака.
Прибојску школу 80-тих година прошлог вијека похађало је 860 ученика, данас их је 105 распоређених у 11 од‌јељења у Прибоју и подручним од‌јељењима у Пељавама и Липовицама. Подручна од‌јељења у Бријесту и Подгори су угашена. Да би опстала као централна, ниједна школа не смије имати испод 16 од‌јељења.
Директор школе Војислав Божић каже да, нажалост, ни мјесну заједницу Прибој није заобишао тренд расељавања становништва.
– С обзиром на историјски значај ове школе која ће у 2023. обиљежити 143 године од оснивања, надамо се да ћемо добити тај посебан статус. Иако је довољно испунити један од три услова, ми испуњавамо све, радимо под отежаним условима у брдско-планинским подручјима, налазимо се у саобраћајно и комуникацијски лоше повезаним подручјима у изразито смо неразвијеном пограничном мјесту – појашњава директор школе за портал ИнфоБијељина.
Нада се да ће Министарство уважити њихове агрументе и у складу са законом упутити овај приједлог Влади РС на разматрање. У ресорном министарству кажу да ће приликом разматрања потребе за израдом нове мреже школа или измјеном постојеће, имати у виду и овај захтјев.
На подручју општине Лопаре у три централне школе и 14 подручних наставу похађа 517 ученика у 40 од‌јељења. Последњих десетак година преполовио се број ученика. Подручне школе у Брусници, Мачковцу, Јабланици, Пиперима, Вукосавцима и Тобуту за сада нису угрожене, али ако се настави са овом праксом, биће.
Начелник ове локалне заједнице Радо Савић каже да је захваљујући редовним издвајањима из буџета, али и бројним донацијама дијаспоре и међународних донатора већина лопарских школа у добром стању.
– Уредили смо фасаде, измјенили столарију, реконструисали спортске сале и терене. Настојимо да наша д‌јеца имају што боље услове за школовање, а наставно особље услове за рад. Тражићемо од надлежних измјену закона којим ће ова област бити децидно уређена да би спријечили гашење подручних школа – каже начелник општине Лопаре.
Иако се исељавање младих људи наставља, охрабрује податак да је заустављен тренд смањења броја првачића у овој локалној заједници.