САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ПЕТ МАЈЕВИЧКИХ ОПШТИНА

У Лопарама је данас одржан састанак представника пет општина које учествују већ четири године у пројекту “Виа Мајевица”.
Састанку су присуствовали начелници и представници општина Лопаре, Челић, Сапна, Угљевик и Теочак, чланови радне групе наведеног пројекта, представници Мисије ОЕБС-а у БиХ уз чију помоћ се пројекат проводи и успјешно функционише.
Разговарано је о досадашњим активностима на спровођењу пројекта, а усаглашени су и наредни кораци за његову успјешну имплементацију.
“Много смо тога урадили, имамо једну плодоносну и квалитетну сарадњу, са циљем развоја туризма, заштите животне средине и деминирања Мајевице”, рекао је домаћин састанка Радо Савић, начелник општине Лопаре.
Он је истакао да се све наведено успјешно имплементира и да је то добар модел и начин како треба да се одвија сарадња преко међуентитетске линије и међуопштинска повезаност, како би се остварили бољи услови за живот грађана.
“Радимо више заједничких пројеката, од којих је један деминирање свих општина. Конкретно, општина Челић гради и ватрогасни дом, а на данашњем састанку је представљено још неколико пројеката који су интересу Челића, Лопара и преостале три општине које су у пројекту”, навео је начелник општине Челић Адмир Хрустановић.
Шеф теренске канцеларије Мисије ОЕБС-а у БиХ у Тузли Дамир Гњидић је рекао да процес сарадње који је започео прије четири године и, као иницијативу, начелници општина га приписују ОЕБС-у.
“Заправо је сам процес почео од стране пет начелника на Мајевици, а ми смо ту као нека врста подршке и координације”, навео је Гњидић.
Он каже да ОЕБС не ради ништа друго, осим онога што локалне заједнице саме раде, само је уз подршку ОЕБС-а тај процес више формализован.