ОПШТИНА УКЉУЧЕНА У ПРОЈЕКАТ ДИЈАСПОРА ИНВЕСТ 2

Начелник општине Лопаре Радо Савић, потписао је данас, 16. маја у Сарајеву Меморандум о разумијевању и Изјаву о сарадњи у оквиру Дијаспора Инвест пројекта са Мајклом Марфијем, амбасадором Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини.
Меморандумом је дефинисано да се заједничким активностима развијају локални грант програми и проводе активности укључивања дијаспоре у економски и друштвени развој локалних заједница.
Током потписивања амбасадор Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини Мајкл Марфи састао се са начелницима и градоначелницима партнерских заједница са којима су размијењене идеје и очекивања од новог модалитета сарадње кроз УСАИД пројекат „Дијаспора Инвест“.
У сарадњи са УСАИД-ом договорена је техничка подршка за укључивање дијаспоре у локални развој и успостављање локалних развојних фондова за подршку инвестицијама дијаспоре.
„УСАИД пројекат ‘Дијаспора Инвест’ ће оснажити капацитете јединица локалне самоуправе за ефикасно укључивање дијаспоре у локални развој. Заједно са партнерским локалним заједницама,
УСАИД ће подржати успостављање локалних фондова за подстицање инвестиционих пројеката дијаспоре у партнерским локалним заједницама. Радићемо на подршци јединицама локалне самоуправе да подстакне директна улагања дијаспоре и друге облике доприноса дијаспоре локалном друштвеном и економском развоју у сврху омогућавања нових инвестиција, отварања нових радних мјеста и интервенција у смислу трансфера знања, према међусобно усаглашеним основама“, напомињу из пројекта.
„Потписивањем овог споразума 20 партнерских градова и општина шаљу јасну поруку о спремности да буду атрактивна дестинација за улагања дијаспоре, те потврђују своју опредијељеност отвореној и транспарентној подршци привреди“, наводе из Пројекта.
Данашњи потписници, локални партнери пројекта, су: Босанска Крупа, Брчко Дистрикт БиХ, Цазин, Центар Сарајево, Источна Илиџа, Јабланица, Јајце, Какањ, Коњиц, Ливно, Лопаре, Маглај, Модрича, Тешањ, Травник, Тузла, Вареш, Завидовићи, Зеница и Жепче.
У наредном периоду очекује се успостављање локалних фондова за подршку инвестицијама дијаспоре, који ће бити финансирани од стране УСАИД пројекта „Дијаспора Инвест” и партнерских локалних заједница.