НАЧЕЛНИК САВИЋ ОБИШАО МЈЕСТА У ОПШТИНИ ПОГОЂЕНА ПОПЛАВАМА И НЕВРЕМЕНОМ

Начелник општине Лопаре Радо Савић обишао је мјесне заједнице Корај и Мртвица и разговарао са мјештанима, који су погођени невременом и поплавама које су се десиле прије три дана.
“Поплаве су створиле велике проблеме на пољопривредним парцелама и путној инфраструктури на подручју наше општине, нарочито у њеном сјеверном дијелу, гдје се налазе Пипери, Лукавица, Брусница, Мртвица, Кореташи, Смиљевац, Пукиш, Корај, Милино Село, Бобетино Брдо и друга села и засеоци.Обилне падавине су проузроковале излијевање ријеке Гњице, мањих рјечица и потока”, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.
Он је у разговору са мјештанима навео да ће општина Лопаре помоћи пољопривредницима, колико су њене могућности, те да ће упутити захтјев Влади Републике Српске и надлежним министарствима за помоћ у санирању штета.
“Осим надокнаде за претрпјеле штету, потребно је овдје у Корају проширити корито Бијеле ријеке која је и направила проблеме, а у Мртвици и Бобетином Брду очистити канале од којих су многи заорани и вода нема гдје да отекне, за ове намјене тражићемо и подршку ресорног министарства”, истакао је Савић.
Пољопривредници мјесне заједнице Корај су претрпјели огромне штете на својим усјевима, нарочито су страдали засади јагоде који су на неким мјестима потпуно уништени.
Сафет Туфекџић из Кораја се бави сточарством, пољопривредном производњом гдје доминира јагода, а посједује и засаде воћа.
“Јагодарством сам се почео озбиљно бавити, поставио сам пластенике на три дунума и све је уништено, поплављен ми је стамбени објекат, а исту ноћ ми је због леда страдало воће. Слична судбина је задесила и моје комшије ”, казао је Туфекџић.
Он је додао да би помоћ од општине и других структура власти добро дошла.
Јово Исајловић из Мртвице каже да са зебњом гледа у небо, јер често на његовом имању долази до поплава.
“Поплављене су парцеле гдје је кукуруз, пшеница и раж. Вода ми је улазила у помоћне објекте и шталу гдје се налазе говеда и свиње, а дошло је и до оштећења прилазног пута”, навео је Исајловић.