САСТАНАК ПОВОДОМ ПРОЈЕКТА „ПРАВЕДНА ЗЕЛЕНА ТРАНЗИЦИЈА“ СОЛАРНИ ПАНЕЛИ У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ „ВУК КАРАЏИЋ“

Начелник општине Лопаре др Радо Савић је одржао састанак са представницима Центра за одрживу енeргетcку транзицију „Ресет“ , Фонда отвореног друштва и Фронта Слободе Тузла поводом пројекта „Праведна зелена транзиција“.
Како је речено на састанку, ради се о пројекту инсталације соларних панела на згради Средњошколског центра „Вук Караџић“ Лопаре.
У наведени пројекат су укључене још три државе из региона, а планиране инсталације посједују најсавременије европске стандарде.
„Овај пројекат се први пут спроводи у БиХ, а ради се о пројекту инсталације соларне електране на згради Средње школе у Лопарама. Још једна школа у БиХ је дио овог пројекта који има регионални карактер, гдје су укључене још три државе, односно Србија, Црна Гора и Албанија.“, истакао је Дамир Миљевић, члан Управног одбора Центра за одрживу енергетску транзицију „Ресет“.
Директор СШЦ-а „Вук Караџић“ Лопаре Боро Станић је рекао да ће овај пројекат који је енергетски ефикасан, бити реализован до почетка сљедеће школске године.
Станић је додао да ће овај пројекат значајно допринијети уштеди новчаних средствава којима школа располаже, те да ће школа моћи поново да уложи уштеђена средства у енергетске пројекте.
Начелник Лопара др Радо Савић је изразио задовољство поводом данашњег састанка.
„Надам се да ћемо кроз овај пројекат створити услове да општина Лопаре може више причати о зеленој енергији, о екологији и о одрживом развоју. Кроз овакве пројекте постајемо друштвено одговорнији и чувамо нашу природу“, закључио је начелник др Радо Савић.