ВИДОВДАН – КРСНА СЛАВА ХРАМА У РАСТОШНИЦИ

У Цркви Светог Великомученика Лазара у Растошници је обиљежена Крсна слава храма – Видовдан. Свету архијерејску службу су служили протојереј – ставрофор Зоран Илић и ђакон Немања Марковић.
Протојереј и прибојски парох Зоран Илић је истакао да је данас велики празник не само за храм, него и за сав српски народ.
„Видовдан је наш празник који је највише отпјеван, осликан и оплакан.То је симбол наше славе, страдања и српске части, а Косово је колијевка нашег народа“, рекао је Илић.
Он је такође додао да ће се ускоро започети са постављањем темеља Светосавског дома који ће се изградити поред цркве.
„Ускоро ћемо, уз помоћ парохијана, поред цркве поставити темељ Светосавског дома који планирамо да изградимо“, казао је протојереј Зоран Илић.
Обиљежавању Крсне славе храма у Растошници су присуствовали и замјеник начелника општине Лопаре Горан Тасовац, као и начелник Одјељења за општу управу Ђорђе Новаковић.
Тасовац је рекао да је данашње обиљежавање Крсне славе у Цркви Светог Великомученика Лазара важно за село Растошницу, али и за све православне вјернике.
„Данас су се окупили бројни православни вјерници, неки од њих су мјештани Растошнице који и даље живе у овом селу, а којих има мало, као и мјештани који су родом из овог села, али су морали напустити своје домове. Оваква окупљања су важна за православни народ, јер на тај начин чувамо и његујемо нашу вјеру, историју и традицију“, закључио је Тасовац.