ПОТПИСАНА ПОВЕЉА О БРАТИМЉЕЊУ СА ОПШТИНОМ ТРСТЕНИК У СРБИЈИ

У Трстенику је јуче потписана Повеља о братимљењу општине Лопаре и наведене општине у Србији.
Документ о братимљењу су потписали начелник општине Лопаре Радо Савић и предсједник Скупштине општине Трстеник Герасим Атанасковић.
Начелник Лопара Радо Савић је истакао велики значај братимљења за његову локалну заједницу, јер је Србија Републици Српској ослонац у сваком смислу, те да су у Трстенику наишли на пријатељски дочек први пут када је делегација Лопара посјетила наведену локалну заједницу и то пријатељство непрестано траје.
„Можемо направити добру сарадњу у свим областима у којима имамо интереса, водили смо разговоре из области воћарства, пошто су Лопаре и Мајевица воћарски крај“, навео је Савић.
Он је рекао да ће се сарадња одвијати и на другим пројектима.
Предсједник Скупштине општине Трстеник Герасим Атанасковић је рекао да су дугогодишње пријатељство, познанство и контакти на разним скуповима резултирали потписивањем Повеље о братимљењу двије општине.
„Имамао много додирних тачака, поготову што су Лопаре у Републици Српској према којој ми, и према народу који тамо живи, гајимо изузетно велику љубав“, казао је Атанасковић.
Он је закључио да ће братимљење бити од обостране користи за локалну привреду, и значиће јачање сарадње у области економије, образовања, културе и спорта.
Поводом Дана ослобођења Трстеника код споменика крај Мораве је одржан помен и положено цвијеће палим борцима у ослободилачким ратовима.
Цвијеће и вијенце положили су представници Војске Републике Србије, Општине Трстеник, Савеза бораца Трстеник, побратимских градова Челинца и Лопара, као и породице и потомци палих бораца.
Истим поводом у Великој Дренови је положено цвијеће на споменик седморици Црвеноармејаца, настрадалих 15. октобра 1944. године.
Цвијеће и вијенце положили су представници општине Трстеник, Основне школе „Добрица Ћосић“ и побратимских општина Челинац и Лопаре.
У биоскопској сали дома културе, поводом Дана ослобођења Трстеника, је одржана Свечана академија и пригодан програм.