ПРОЈЕКАТ „СПОНЗОРИСАНО ДРВО“

ЈКП „Чистоћа“ Лопаре осмислила је нови пројекат садње дрвећа којим ће се уз подстицање урбане био-разноликости утицати и на повећање квалитета живота свих грађана.
Пројекат „Спонзорисано дрво“ реализује ЈКП „Чистоћа“ Лопаре у сарадњи са УГ „Мајевички акцијаши“ и Општином Лопаре са циљем да се садњом нових стабала подигне свијест о битности урбаног зеленила, очувања биолошке разноликости и квалитета живота грађана општине Лопаре као и борбе против климатских промјена.
За почетак овог пројекта, као локације за садњу стабала одабране су :
-Подручје око стадиона ФК“Мајевица“;
-Шеталиште у Лопарама и
-Ново гробље у Лопарама.
За садњу су одабране углавном врсте које ће добро подносити локалну климу а избор је извршен на темељу еколошких вриједности биљака и њиховом могућношћу прилагођавања на простору на коме ће се садити.
То су врсте као што су: јаблан, пауловнија, платан, украсни багрем и друго.
План активности у реализацији пројекта „Спонзорисано дрво“ је следећи:
-Пријављивање спонзора и избор садница (у просторијама ЈКП „Чистоћа“)
-Куповина најквалитетнијих (скупљих и старијих) садница и потребног материјала
-Јесења садња и одржавање.
Минимално спонзорство је процијењено на 100 КМ.
У акцији могу учествовати приватна и правна лица, удружења грађана, организације, клубови и остала заинтересована лица и групе грађана.
Свако дрво ће имати посебну „личну карту“ која ће садржати „QR CODE“ који ће вас одвести на интернет локацију са подацима о врсти дрвета, дaтуму садње, одржавању стабла и о спонзору, саопштено је из ЈКП „Чистоћа“ Лопаре.