ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ „СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА ЗА ДОМАЋИНСТВА“

У оквиру пројекта ЛИНК мрежа за локални нискоугљенички развој Центар за екологију и енергију је у Лопарама, у сарадњи са локалном заједницом, уприличио предавање на тему „Соларна енергија за домаћинства“.
Џемила Агић, директор Центра за екологију и енергију из Тузле је рекла да је циљ предавања упознавање грађана са новим Законом о обновљивим изворима енергије, подзаконским актима са акцентом на могућности грађана и домаћинстава у производњи електричне енергије из соларних извора.
„Жељели смо да на једно мјесто доведемо представнике електро-енергетског сектора , представнике фирми који се баве пројектовањем, продајом и уградњом опреме и представнике локалне заједнице, како би се грађанима представила цијела проблематика, да их упознају са појединачним чињеницама, како би они благовремено кренули са припремама у циљу постављања соларних електрана на своје кровове из којих ће производити енергију за своје домаћинство, а истовремено имати могућност, уколико имају вишак енергије, да је одложе у мрежу и накнадно искористе тај дио енрегије када им буде потребан“, навела је Агићева.
Она је додала да је општина Лопаре једна од шест локалних заједница које учествују у пројекту ЛИНК мреже чији је циљ да се са локланог нивоа подстакне праведна енергетска транзиција у којој ће грађани бити на првом мјесту.
Цвјетко Крстић из села Вакуф каже да још увијек нема соларне панеле на својој кући, те да их планира инсталирати и уложити око 10.000 КМ, а ако треба и више, како би за своје домаћинство обезбиједио енергију.
„То нису за мене велика средства, ако би то задовољило потребе, али би се и држава требала укључити са субвенцијама, како се то ради у другим земљама“, рекао је Крстић.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је изразио задовољство предавањем које у оквиру пројекта ЛИНК мрежа нискоугљеничких заједница у БиХ реализовао Центар за екологију и енергију у кооперацији са Фондацијим Хајнрих Бел /Heinrich Böll/.
Он је рекао да ће изнијети приједлог Скупштини општине Лопаре да се заједнички конципира један план подршке производњи соларне енергије за домаћинства, како би то заживјело на подручју локалне заједнице.