ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О МАЈЕВИЦИ – ЦИЉ КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ СТАНОВНИШТВА

У Сарајеву је данас одржана Конференција о Мајевици на којој су начелници пет општина ове регије разговарали о досадашњим резултатима и даљим плановима у сфери туризма и развоја, као и о осталим заједничким иницијативама чији циљ је побољшање услуга и квалитета живота локалног становништва.
Циљ конференције, коју су организовали начелници Лопара, Угљевика, Теочака, Челића и Сапне, у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у БиХ, био је да се пружи додатна прилика представницима домаћих и међународних институција да се додатно ангажују у подршци мајевичкој регији.
Шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Брајан Агелер рекао је да се на данашњој конференцији разговарало о напретку који је постигнут посљедњих неколико година на простору Мајевице, као и о даљем напретку ове регије.
„Успјех ове приче о сарадњи општина мајевичке регије може се приписати прогресивном политичком вођству, снажној одговорности на локалном нивоу и заједничкој визији ових заједница“, навео је Агелер и додао да ОЕБС остаје снажан партнер властима мајевичке регије, али и БиХ с циљем остваривања напретка за добробит свих грађана.
Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Адебајо Бабађиде истакао је да је један од кључних приоритета на путу БиХ ка ЕУ „приоритет пет“ у којем се наводи да је потребно учинити конкретне кораке да би се промовисало окружење које је погодно за помирење.
„Стога вјерујемо да дјеловање пет начелника није само било усмјерено на сарадњу између њихових пет општина, него је допринијело путу БиХ ка ЕУ и њеном напретку“, рекао је Бабађиде новинарима у Сарајеву.
Начелник општине Лопаре Радо Савић истакао је да је сарадња пет мајевичких општина покренута 2019. године захваљујући ОЕБС-у, као и да је у претходном периоду много тога урађено на развоју туризма и заштити животне средине, а да је у свему томе једна од највећих препрека било велико минирано подручје на Мајевици.
„На претходној конференцији смо успјели добити подршку за деминирање од Њемачке Владе у износу од девет милиона евра и то је велики успјех за нас. Крајем 2024. потпуно ће бити уклоњене мине, што нас растерећује као људе који размишљају о томе да се развију и други пројекти“, рекао је Савић.
Према његовим ријечима, људи који живе на простору Мајевице требају схватити да је ово прилика да се укључе у развој ове регије, кроз обезбјеђивање смјештајних капацитета који недостају на овом подручју.
Начелник општине Теочак Тајиб Муминовић рекао је да је кроз сарадњу пет мајевичких општина у области туризма показано да се и у осталим сегментима живота може радити, наводећи да је од 2019. године до данас остварено много више од очекиваног.
„Надам се да ћемо у будућности наставити ову сарадњу, што показујемо својим радом. Видимо да ово показује ефекат и да друге општине на подручју БиХ траже начин да и они направе овакву сарадњу“, нагласио је Муминовић.
Он је подсјетио да је подручје Мајевице загађено минама, наводећи да процес деминирања који је у току, сам по себи велики успјех међуопштинске сарадње.
„Када то урадимо, моћи ћемо много више урадити и на другим пројектима“, додао је он.
Војни аташе Амбасаде Њемачке у БиХ Франц Јозеф Нолте подсјетио је да Њемачка подржава хуманитарно деминирање у БиХ од 1997. године, те да је од тада до данас ова земља за те намјене издвојила око 45 милиона евра.
Према његовим ријечима, тренутно је за Њемачку најважнији пројекат „Мајевица ослобођена од мина“ вриједан 9,7 милиона евра, који се спроводи од половине 2022. године и трајаће до краја 2024..
„Овај пројекат је важан за Њемачку због тога што је први пут хуманитарно деминирање повезано са идејом помирења, а други и најважнији разлог за нас је да су начелници ових пет општина показали да су вољни да приступе помирењу и да оставе прошлост иза себе“, нагласио је Нолте.