УСПЈЕХ У ИЗГРАДЊИ ПОВЈЕРЕЊА МЕЂУ ЗАЈЕДНИЦАМА ПРЕДСТАВЉЕН У ВАРЕШУ

Општина Вареш, у сриједу 29. новембра 2023. године угостила је Петера М. Вагнера, руководиоца Службе за инструменте вањске политике (ФПИ) Европске уније, Јохана Сатлера, шефа Делегације Европске уније и специјалног представника ЕУ у БиХ, представнике осам локалних заједница које представљају позитиван примјер изградње повјерења између различитих заједница.
Састанак је одржан у склопу пројекта „Можемо боље“, који финансира ЕУ кроз ФПИ, а заједнички имплементирају ЕУ, УН, ОЕБС и Вијеће Европе.
Циљ пројекта је да подржи рад „шампиона мира“ – појединаца и заједница које стварају позитивно окружење за сарадњу која превазилази подјеле.
Општина Вареш је управо таква заједница, где се активности усмеравају ка миру промовишу као појединачну и колективну одговорност.
Састанку су присуствовали и представници града Прњавора те општине Јабланица, Теочак, Челић, Сапна, Лопаре и Угљевик које су такође дио пројекта „Можемо боље“.
„ЕУ је основана као мировни пројекат и Служба за инструменте вањске политике је у сржи настојања ЕУ да остане одана том циљу и да јача мир и стабилност широм планете. Драго ми је што сам се сусрео с представницима локалних заједница који су особе широких видика и који имају визију рада за бољу будућност, и поносан сам што је ЕУ била у могућности да подржи овај пројекат“, рекао је г. Вагнер.
Изградња повјерења, кохезије и одрживог мира један је од најважнијих приоритета Европске уније у Босни и Херцеговини, пројекат „Можемо боље“ показује значај стратешког партнерства у том процесу, као и значај сврсисходних заједничких напора међународних актера, свих нивоа власти у БиХ и самих грађана.
„Широм Босне и Херцеговине се могу наћи одлучни лидери и заједнице који остварују стварни напредак у изградњи повјерења између различитих група. Тиме стварају моћан контранаратив спрам реторике која ствара вјештачке подјеле и која се пречесто појављује у јавном простору“, изјавио је амбасадор Сатлер.
Сарадња локалних заједница, власти и грађана примјер је како БиХ може боље, посебно у супротстављању наративима подјела.
Пројекат „Можемо боље“ истакнут је као позитивна платформа која омогућава људима да истински и заједно раде на развоју друштва кроз повјерење и кохезију.
Кроз досадашњу имплементацију пројекта у 23 заједнице, подржане идеје укључују међурелигијско учење, ангажман младих, оснаживање жена, развој и ангажман организација цивилног друштва, културно наслијеђе и разноликост, сценску умјетност и позориште, спортске активности, заштитуживотне средине и цивилну заштиту.
Радови су почели на 12 инфраструктурних објеката у 11 заједница, а подржан је рад 27 организација цивилног друштва.
„Драго ми је да су Лопаре дио овог пројекта, јер дефинитивно сарадња нема алтернативу, захвални смо ЕУ што кроз конкретне пројекте подржава наш рад“, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.