ПРВА ПРОЗЈУМЕР СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА У БиХ ПОЧЕЛА СА РАДОМ У СРЕДЊОШКОЛСКОМ ЦЕНТРУ “ВУК КАРАЏИЋ”

У Средњошколском центру “Вук Караџић” Лопаре почела је са радом прва /prosumer – producer+consumer/ соларна електрана, у којој је купац и произвођач електричне енергије, чија је излазна снага 25 /КW/ киловата .
Наведена електрана је резултат спровођења споразума који је начелник општине Лопаре Радо Савић, у име локалне заједнице у фебруару мјесецу текуће године, потписао са чланом управног одбора РЕСЕТ – Центра за одрживу енергетску транзицију Дамиром Миљевићем.
„За нас је изградња ове соларне електране, која остаје у трајном власништву школе, од великог значаја“, рекао је Боро Станић, директор средњошколске установе у Лопарама.
Станић је навео да је пројекат финасиран средствима из фондова Европске уније, те изразио посебну захвалност ученицима, извођачима радова, РЕСЕТ – Центру за одрживу енергетску транзицију, невладиној организацији „Фронт Слободе“, предузећу „Електро-Бијељина“ и Саши Савичићу, представнику Министарства енергетике и рударства Владе Републике Српске.
Начелник општине Радо Савић је изразио лични понос што је прва соларна електрана наведеног типа у БиХ пуштена у рад баш у Лопарама.
„Удружено је више субјеката у реализацији овог пројекта и то је резултирало данас овим свечаним чином“, истакао је Савић.
Дамир Миљевић, члан управног одбора РЕСЕТ-а, је изразио задовољство што је, након три године сарадње на енергетској транзицији са општином Лопаре, дочекано да прва конкретна инвестиција, прва соларна електрана у БиХ у власништву купац – произвођач, буде на подручју наведене општине.
„Поготово нам је драго што је један такав објекат изникао на јавној установи, што треба бити путоказ и за друге локалне заједнице“, навео је Миљевић.
„Предвиђено је да електрана годишње производи 36 000 /КWh/ киловат часова, што су укупне годишње потребе школе и имамо могућност проширења система“, рекао је Самир Авдаковић из сарајевског Института за напредне системе и технологије.
Он је казао да су, поред саме електране, инсталирани и монитори на којима ученици, наставници и други заинтересовани, виде у сваком моменту производњу и потрошњу електричне енергије, што доприноси унапређењу образовног процеса.
Електрану је свечано пустио у рад Иван Божић, ученик 2. разреда Техничара рачунарства Средњошколског центра “Вук Караџић”.