ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ СА МАТИЦОМ СРПСКОМ

У Центру за културу Лопаре је потписан Протокол о сарадњи између општине Лопаре и Матице српске у оквиру обиљежавања Дана Републике Српске.
Протокол је у име општине Лопаре потписао начелник Радо Савић.
Након потписивања Протокола, уприличен је разговор о двовјековном дјеловању Матице који је предводио Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта.
„Ово је пети протокол који је потписан у Републици Српској, са циљем повезивања свих простора на којима се ствара српска култура. Вечерашње потписивање сарадње у Лопарама је обављено у оквиру Дана Републике Српске, што је разлог више зашто је ово важан корак у очувању српске културе и традиције“, рекао је генерални секретар Матице српске Милан Мицић.
Начелник Радо Савић је изразио задовољство данашњим потписивањем Протокола, истичући да је ова сарадња веома значајна за општину Лопаре.
„Ријеч је о кораку ка сарадњи општине Лопаре са једном од најзначајнијих институција када говоримо о очувању српске културе и књижевности. Вјерујем да ће ова сарадња значајно допринијети развоју културног живота у Лопарама, јер Матица српска је институција која нам може показати како обогатити и поспјешити културну понуду наше општине“, изјавио је начелник Радо Савић.
Матица српска представља најстарију српску књижевну, културну и научну институцију.
„Матица српска ове године обиљежава 200 година часописа Летописа Матице српске, најстаријег књижевног часописа у Европи који излази у континуитету, а за двије године обиљежиће се и два вијека постојања Матице Српске“, истакао је Зоран Ђерић, управник Спрског народног позоришта.
У оквиру потписивања Протокола о сарадњи, а поводом обиљежавања Дана Републике Српске, сутра ће бити одржано и Књижевно вече у Центру за културу, са почетком у 18.00 часова.