КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ПОВОДОМ ПОТПИСИВАЊА СПОРАЗУМА ОПШТИНЕ И МАТИЦЕ СРПСКЕ И ПРОСЛАВЕ ДАНА РЕПУБЛИКЕ

Поводом прославе Дана Републике Српске у Центру за културу Лопаре одржано је књижевно вече на коме су учествовали Милан Мицић, генерални секретар Матице српске и Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта у Новом Саду.
Вече, на коме су Мицић и Ђерић читали своју поезију, је уприличено након синоћ потписаног Протокола о сарадњи Матице српске и општине Лопаре.
Ђерић је читао пјесме из његове књиге Азбучна молитва, која је објављена у Српској књижевној задрузи у Београду крајем прошле године.
Он је навео да пјесме проучавају много тога што је њему, као аутору, битно а то је завичај, индивидуалност, те да је таква поезија примјерена промоцији Матице српске, због тога што она као институција ускоро пуни 200 година и наставља стару традицију, а истовремено најављује нову.
„Ово је нека врста првог читања пјесама из те књиге, јер је до сада, стицајем околности, нисам промовисао. То су пјесме које су настале у једној традицији од Средњег вијека наовамо и баве се темама које су личне и његују један византијски стил са савременом тематиком“, казао је Ђерић.
Милан Мицић, који је на књижевној вечери представио своје пјесме, је рекао да вечерашњи програм и други будући програми представљају нешто што ће Матица српска и општина Лопаре заједнички радити наредних година у Мајвичком крају.
„Поред тога наша културна институција ће овдје имати програме за Дане дијаспоре. Такође, на јесен, у Матици српској ћемо представити културну мапу Мајевичког краја“, истакао је Мицић.
Током дана Мицић и Ђерић су били на састанку са начелником општине Радом Савићем, а потом су заједно њим обишли стару школу у Прибоју.