МОЛЕБАН ПОВОДОМ ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ И ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА КОД МАНАСТИРА У РОЖЊУ

Код манастира Светог пророка Јеремије у Рожњу на Мајевици је данас наложен бадњак, а претходно је у светињи служен молебан за Нову православну годину.
„Помолили смо се богу да ова година која долази буде благословена и боља од претходне, коју смо упамтили по злу и несрећи, која је снашла савременог човјека“, рекао је протојереј ставрофор Зоран Илић, парох прибојски.
Он је навео да је налагање бадњака премјештено за први дан Нове православне године, дан Светог Василија Великог, због тога што на Прибојској парохији има четири филијална храма, те је физички немогуће стићи да се на свим мјестима наложи бадњак.
„Налагање бадњака смо започели прошле године овдје на Нову православну годину и хвала богу данас овдје има близу стотина људи“, додао је свештеник Илић.
Молебану и налагању бадњака у Рожњу су присуствовали и начелник општине Лопаре Радо Савић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Желимир Нешковић и начелник полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић.
Начелник Савић је најавио да ће се на васкршње покладе одржати донаторско вече у Лопарама које има за циљ да се прикупе средства како би се кренуло са асфалтирањем пута, који води од манастира ка Прибоју.
„Дио пута, у укупној дужини од осам километара, је још увијек макадамски и план нам је да ове године покушамо асфалтирати бар један дио те дионице“, казао је Савић.