СТИГЛИ ГОСТИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ – ВЕЧЕРАС ОТВАРАЊЕ ДАНА ДИЈАСПОРЕ

Под слоганом „Сачувајмо завичај“ вечерас се у порти цркве у Прибоју отварају 13. Дани дијаспоре Лопаре 24.
Тим поводом у Лопаре су стигли, гости са Косова и Метохије, чланови Културно умјетничког друштва „Пасјанка“ из Пасјана и Културно умјетничког друштва „Косовка дјевојка“ из Партеша заједно са представницима власти из тог дијела јужне српске покрајине.
Према ријечима Драгана Петковића, предсједника општине Партеш, њихова посјета општини Лопаре је узвратна.
„Делегација општине Лопаре коју су чинили Желимир Нешковић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и Горан Тасовац, замјеник начелника општине Лопаре је била у посјети код нас прије два мјесеца.
Посјета је реализована у сарадњи са дијаспором из Швајцарске, на позив Маје Пешић“, казао је Петковић.
Он је истакао да је циљ узвратне посјете да се сагледају могућности у будућности да се људи друже и упознају, да се његују братске везе и да једни другима изађу у сусрет.
„Оно што повезује општину Партеш и општину Лопаре је прије свега велика дијаспора у Швајцарској. Наша општина има 6000 становника, а од тога је преко 2000 у дијаспори, прије свега у Швајцарској“, додао је Петковић.
Давор Петковић, начелник Косовско поморавског округа је изразио захвалност начелнику општине Лопаре Ради Савићу и његовим сарадницима на топлом дочеку.
„Надам се да ће ово постати традиција у којој ће се развијати наши братски односи. Овом приликом су дјеца општине Партеш – Пасјане гости ваше општине, а надам се да ће око Видовдана дјеца из ваше општине бити гости Косовско поморавског округа“, рекао је Петковић.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је истакао да су Дани дијаспоре, који се вечерас отварају у Прибоју употпуњени са драгим гостима из Партеша са Косова и Метохије.
„Ово је прва локална заједница са Косова и Метохије са којом имамо контакт и драго нам је да је то у оквиру Дана дијаспоре“, саопштио је Савић.
Желимир Нешковић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ је најавио сарадњу у области здравства између локалних здравствених установа из Лопара и наведеног дијела Косова и Метохије.
„Настојаћемо да помогнемо у раду здравства у Косовском Поморављу у виду помоћи у одрeђеној опреми“, рекао је Нешковић.