У ПРИБОЈУ ОТВОРЕНИ ТРИНАЕСТИ „ДАНИ ДИЈАСПОРЕ“

Манифестација „Дани дијаспоре“ Лопаре 2024 свечано је отворена у Прибоју Смотром фолклора.
Тринаесте „Дане дијаспоре“, који се организују под покровитељством Општине Лопаре и Удружења Мајевичана у Швајцарској, је отворио начелник локалне заједнице Радо Савић.
Он је рекао да се манифестација ове године одржава под слоганом „Сачувајмо завичај“ чија је суштина да Мајeвичани који живе у матици и Мајвичани који живе у дијаспори уложе све напоре како би сачували завичај.
„Ти напори морају бити усмјерени у правцу да се у Лопарама не отвори рудник литијума који би нанио велику штету Мајевици. Ми смо одлучни да до реализације тог пројекта не дође и да сачувамо своја огњишта“, поручио је Савић.
Ирена Лукић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Лопаре је истакла да је потпуну подршку догађају, које је организовало друштво, пружила локална заједница.
„На Смотри фолклора учествује седам културно умјетничких-друштава из Партеша и Пасјана са Косова и Метохије, Бијељине, Тузле, Угљевика, Прибоја и Лопара. Наступиле су фолклорне секције, пјевачке групе и инструменталисти“, рекла је Лукићева.
Давор Петковић, начелник Косовско поморавског округа је рекао да је чуо пуно лијепих прича о мајевичком поднебљу.
„Изузетна ми је част да данас присуствујем овом дивном догађају и сусрету ове дивне дјечице која ће наставити нашу традицију“, истакао је Петковић.