ИЗЛОЖБА СЛИКА СА ЛИКОВНОГ САБОРА, ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ И ПРЕДАВАЊЕ МИЛАНА МИЦИЋА ИЗ МАТИЦЕ СРПСКЕ

У Центру за културу Лопаре отворена је изложба слика са 17. ликовног сабора „Миладин Лукић“ Мајевица 2024 који је одржан од 23. до 29. јуна.
Према ријечима Мирка Стевића, директора Центра за културу Лопаре, на изложби је изложено 41 умјетничко дјело која су насликали учесници сабора у наведеном периоду.
„Сам ликовни сабор је окупио 15 сликара са простора Српске и Србије“, навео је Стевић.
Здравко Мићановић, професор Факултета примијењених умјетности из Београда је истакао перфектну организацију сабора.
„Однос домаћина и гостопримство према нама учесницима је тако изграђен да се ми осјећамо истински домаћински“, рекао је Мићановић.
Снежана Бекрић, академски сликар и дугогодишњи учесник сабора је казала да је окупљање сликара на Мајевици из године у годину на све вишем нивоу.
Након отварања изложбе слика у Центру за културу је одржано представљање књиге Ракија и Ране, аутора Милана Мицића, генералног секретара Матице српске, који је потом одржао и предавање о српским сеобама у прошлости и садашњости.
„Практично све оно што је покретало српски народ кроз историју и кроз новије вријеме. То су били ратови, то су биле болести, помори, суше, глад и мислим да је прилика да се ова тема представи овдје у Лопарама на Данима дијаспоре“, рекао је Мицић.