ДО КРАЈА ГОДИНЕ СТИЦАЊЕ ЗАШТИТЕ ГЕОГРАФСКОГ ПОРИЈЕКЛА “МАЈЕВИЧКОГ МЕДА”

Начелник општине Лопаре Радо Савић је уприличио састанак са представницима пчелара који учествују у пројекту стицање заштите географског поријекла “Мајевичког меда”.
Магистар прехрамбене технологије Селма Кунић, вођа пројекта је рекла да наведене активности трају већ двије године и да би се заштићена ознака географског поријекла, чију спецификацију одобрава Агенција за безбједност хране БиХ, требала добити до краја текуће године.
“Са подручја мајевичке регије, која обухвата 11 општина из Републике Српске, Федерације и Брчко дистрикта биће заштићене четри врсте меда, а то су медљиковац, липа, цвијетни или ливадски мед и мијешани мед”, навела је Кунићева.
Она је додала да се након званичног добијања ознаке географског поријекла, купцима гарантује да је мед који су купили прави, да је квалитетан, контролисан и произведен по доброј пчеларској пракси, те да ће у Лопарама, као центру Мајевице, бити одржано прво званично окупљање представника пчелара и представника локалних заједница како би се упознали са корацима које требају предузети послије тога.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је истакао да је од великог интереса за локалну заједницу да Мајевички мед добије заштиту географског поријекла.
“Радује ме да је општина Лопаре укључена у овај пројекат”, навео је Савић.
Састанку су присуствовали предсједник удружења пчелара “Мајевичка кошница” Горан Микић из Угљевика, предсједник удружења пчелара “Златна кошница” из Лопара Радислав Давидовић и предсједник пчеларског друштва “Нектар” из Тузле Шефик Чивић који је изразио захвалност начелнику општине Лопаре на пруженој подршци пројекту и пчеларима са Мајевице.