ОСАМ ЛОКАЛНИХ УПРАВА ПРОТИВ РУДАРЕЊА ЛИТИЈУМА

Челници и представници осам локалних заједница на Мајевици и око ње данас су у Лопарама потписали заједничку изјаву против отварања рудника литијума на овој планини.
Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да су заједничку изјаву потписали градоначелник Брчко дистрикта, представници градова Тузле и Бијељине, начелници општина Лопаре, Угљевик, Теочак, Челић и Сапна.
Заједничка изјава има три тачке, а у њој се наводи да се потписници изричито противе отварању рудника литијума и других пратећих елемената на Мајевици, те истичу да то може нанијети непоправљиву штету за природу и животну средину и угрозити опстанак становништва.
„Све активности у борби против отварања рудника организоваћемо заједнички и тако наступати према широј јавности, вишим нивоима власти и међународним представницима“, најављено је у заједничкој изјави.
У Лопарама је данас одржан округли сто о заједничким активностима локалних заједница у борби против отварања рудника литијума на Мајевици.
Градоначелник Брчко дистрикта Зијад Нишић рекао је новинарима да се противи отварању рудника литијума, наводећи да је доказано да су посљедице по здравље велике, те да је велика дилема колико ће бити могућ живот на том простору.