0

Хуманитарна акција Мангулица 2013

Као и прошле године, Хуманитарно удружење жена Мајевица из Швајцарске спровело је хуманитарну акцију под називом „Мангулица 2013“. Ово хуманитарно удружење постоји већ четврту годину и брине се за социјално угрожене породице на Мајевици. Удружење није бројно, поред неколико Мајевичанки које живе у Швајцарској, активно помажу и три Швајцаркиње, а једна од њих је позната швајцарска новинарка, златно перо швајцарског новинарства Маргрит Шпрехер која је уједно и највећи донатор.
Поред низа акција у којима је угроженим породицама поклањана храна и одјећа, а у којима је учествовало заједно са Удружењем Мајевичана у Швајцарској, већ другу годину организује ове специфичне акције које имају за циљ да људи помогну сами себи кроз узгој ове посебне врсте свиња.
Мангулица је изабрана као врло отпорна врста свиње која до 85% хране налази у природи, па је њен узгој исплатив иако на свијет доноси мање прасади него увозне врсте свиња. Посебност ове врсте свиња је и у чињеници да маст Мангулице садржи далеко мање холестерола него телетина или пилетина, то јест садржи позитивни холестерол који није штетан по људско здравље. Маст Мангулице је у поређењу са машћу обичне свиње као маслиново уље у поређењу са сунцокретовим уљем.


Како на Мајевици има још увијек довољно шуме, самим тим природног храништа за ову врсту свиња, постоји нада да ће ова врста заживјети па би се могло у скоријој будућности почети са производњом месних производа, који би уз мало мудрости могли бити извежени у земље ЕУ и Швајцарску.
Након прошлогодишње акције у којој је поклоњено пет супрасних крмача мајевичким домаћинима, са обавезом да врате по једно женско прасе у узрасту за располод, ове године је поклоњено шест супрасних крмача под истим условима, с’ тим да су по три крмаче добила двојица мајевичких домачина. Живан Лукић из Милина села, засеок Бабајача је и прошле године добио једну крмачу, а ове године три јер из Удружења сматрају да је потребно ојачати домаћине који су узорни, а који ће касније помоћи онима које изабере Удружење. Милан Петковић из Коњиковића је добио три супрасне крмаче, пошто живи у селу у којем живи врло мали број повратника, а природне могућности за узгој ове врсте свиња су одличне.
Ових дана ће домаћини који су прошле године добили супрасне крмаче вратити по једно женско прасе, које ће Удружење поклонити новим домаћинима који су заинтересовани за узгој ове врсте свиња. На тај начин ће се из године у годину повећавати број узгајивача.
Предсједница Удружења Милена Лукић, сматра да је најбољи начин помагања људима управо овај, јер како каже, гладном не треба дати рибу да би имао за један ручак, него га научити да пеца.
Сви они који се одлуче за узгој Мангулица моћи ће се обратити Живану Лукићу који до сада има највише искуства, а могу се обратити и Удружењу пољопривредника Агро Мајевица из Лопара.
Постоји могућност да Министарство за пољопривреду такође помогне мајевичким домаћинима донацијом одређеног броја супрасних крмача. Пројекат је направљен од стране Удружења пољопривредника Агро Мајевица и предат Министарству. Одговор се ускоро очекује.