0

ДАНИ ДИЈАСПОРЕ ЛОПАРЕ 2013, одржани од 23. јул – 28. Јул

Друга по реду манифестација „Дани дијаспоре“ одржана је у периоду од 23-28.07.2013. године. Отворена је изложбом слика са ликовног сабора „Мајевица 2013“, а након тога је уприличена промоција другог броја часописа за културу „Бокатин Дијак“.
Други дан манифестације протекао је у знаку FAIR PLAY FESTA и наступа групе „Ван Гог“ на полигону Основне школе.
У четвртак, трећег дана, у Центру за културу и информисање, изведена је монодрама „Гастарбајтер“ аутора Миодрага Лукића, уз главну улогу Драгана Лукића и велико одушевљење публике.
Манифестација је настављена у петак наступом чланова СПКД „Просвјета“ и концертом музичара Саше Ковачевића, пред више хиљада посјетилаца.
У суботу је организован округли сто о локалном развоју са привредницима и представницима дијаспоре, док је у вечерњим часовима одиграна представа „Едукована жена“, такође аутора Миодрага Лукића у извођењу чланова „Позоришта Дуга“ из Лопара.
Задњег дана манифестације уприличено је отварање подручне Основне школе у Липовицама, која је средствима „Удружења Мајевичана“ у Швајцарској реконструисана и стављена у функцију, а у вечерњим сатима је, коктелом за учеснике, затворена манифестација „Дани дијаспоре“.