0

Златно перо швајцарског новинарства, Маргрит Шпрехер, посјетила Лопаре

Долазак ове новинарке и хуманисткиње био је одавно планиран и најављен, а десило се да су наш завичај задесиле поплаве и клизишта, па ће она обавијестити швајцарску јавност и овоме.
Госпођа Шпрехер је члан Хуманитарног удружења жена Мајевица и у више наврата је финансијски помагала хуманитарне акције овог удружења. Њен долазак је и био планиран, да би писала о једној од хуманитарних акција у којој је учествовала. Хуманитарно удружење жена Мајевица је у 2012 и 2013 поклонило супрасне крмаче, расе Мангулица, Мајевичким домаћинима.
Пошто госпођа Шпрехер пише за лист Репортер, гласило економског форума из Интерлакена, намјерава да заинтересује швајцарске привреднике за улагање на Мајевици.
Посјетила је домаћине који гаје Мангулице, пробала суво месо од ових свиња и мајевичку ракију и закључила да би једно и друго могли да буду будућност Мајевице. Одушевљена је срдачношћу и гостопримљивошћу Мајевичана и вјерује да ће опет доћи у посјету или на одмор.
Поред овог, посјетила је села која су пострадала од клизишта и обећала да ће о томе исцрпно извијестити своје суграђане. Дирнута нашом несрећом поклонила је хиљаду франака да Хуманитарно удружење жена Мајевица за тај новац купи грађевински материјал, за градњу кућа унесрећеним породицама.

М.Л.