„ОВА ЗЕМЉА ЋЕ БИТИ ОНАКВА КАКВУ ЈЕ МИ ОСТАВИМО СВОЈОЈ ДЈЕЦИ“: У Зворнику одржана дискусија „Наши разговори“

„ОВА ЗЕМЉА ЋЕ БИТИ ОНАКВА КАКВУ ЈЕ МИ ОСТАВИМО СВОЈОЈ ДЈЕЦИ“: У Зворнику је одржана дискусија „Наши разговори“ чији је циљ окупљање кључних доносилаца одлука на локалном нивоу и њихово активно учешће у отвореној дискусији, како би се утицало на њихов сензибилитет и повећала одговорност према дугорочним изазовима и проблемима с којима се константно суочавају локалне заједнице, како би се, градећи на међусобном повјерењу, усмјериле према отворености, инклузивности и потицању активизма грађана.

У дискусији су учествовали начелници Сапне Зудин Махмутовић, Челића Сеад Муминовић, и начекник Лопара Радо Савић, те градоначелник Зворника Зоран Стевановић, као и представници општина Челић, Теочак, Калесија, Осмаци и Угљевик, чланови радних група из свих наведених заједница, представници Исламске заједнице из Зворника, пословни људи из регије Бирач, те грађанке и грађани Зворника.

“У Зворнику имамо добар повратак, обновљена је инфраструктура, куће. Људима сад треба посла. Није довољно што има кућу, воду, асфалтни пут. Мора се имати просто за зараду, да се подижу дјеца и потомство. Презадовољан сам радом свих институција, а поготово директора школа. У свим школама имамо ученике различитих националности и не видим да има проблема. Значи да се ради. Не дајмо да нам наш дневни живот и будућност креирају људи који живе у иностранству и сједну за рачунар и шаљу неке грозне поруке. Њима је то лако. Нама се ваља пробудити једнима поред других и ми сами морамо бити носиоци и креатори своје будућности. Сваки дан. Ова земља ће бити онаква каквом је ми оставимо својој дјеци и никаква другачија. Сви који сте данас овдје можете томе допринијети. И треба рећи у првом лицу, да МИ морамо то радити!”, казао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић на дискусији, а надовезао се начелник Сапне Зудин Махмутовић:

„Градоначелника Зворника заиста сматрам пријатељем и зато одлично и функционишемо. Ово је одлична прилика за начелнике свих ових општина да изнесу своје проблеме и да их заједно рјешавамо.“, казао је Махмутовић

Начелник Лопара Радо Савић казао је како су слични проблеми у свим срединама:

“У свему се човјек учи, па тако и разумијевању, а будуће генерације треба учити да поштују другога. Имамо грозна искуства из прошлости и немогуће је очекивати било какав развој у БиХ, РС или ФБиХ ако нема разумијевања. Ове састанке требамо користити да рјешавамо конкретне ствари, јер ће људи, осим ријечи, видјети и конкретне примјере. Од асфалтирања путева до матичних књига. Док се бавимо тривијалностима, нешто пролази поред нас. То је наш живот”, казао је .

Дискусију је организирао је Форум грађана Тузле у оквиру УСАИД пројекта „ПРО-Будућност“, који имплементира ЦРС у сарадњи са Царитасом Босне и Херцеговине, Форумом грађана Тузле, Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука, Међурелигијским вијећем у БиХ, Институтом за развој младих КУЛТ и Нансен дијалог центром Мостар.