ПОДРШКА ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ

Замјеник министра за избјеглице и људска права БиХ Предраг Јовић рекао је данас у Бијељини да је ресорно министарство предвидјело подршку локалним заједницама за јачање њихових капацитета за сарадњу са исељеништвом.
Јовић је на округлом столу „Сарадња за будућност-изазови и могућности за развој регије“, рекао је да је Министарство за избјеглице и људска права БиХ закључило меморандум о сарадњи у области исељеништва са градоначелницима и начелницима 28 градова и општина у БиХ, а поптисници мемораднума су и представници града Бијељина и општине Лопаре.

„Ове активности ће допринијети бољем умрежавању дијаспоре и ефикаснијој комуникацији за укључивање потенцијала дијаспоре у локалне развојне планове, преносу знања у локалне заједнице и инвестирања дијаспоре“, рекао је Јовић.

Он је закључио да је организација овог пословно-инвестиционог скупа добар примјер заједничког представљања инвестиционих и туристичких потенцијала Семберије и Мајевице са циљем унапређења пословног амбијента и могућности да се привуку нови инвеститори и реализују заједнички пројекти у партнертству са дијаспором.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић захвалио је учесницима и присутним привредницима и истакао да би заједничка сарадња могла бити од велике користи.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је та мајевичка општина 2010. године почела сарадњу са дијаспором.

„Наишли смо на пружену руку од људи из нашег краја који живе у дијаспори, који су се као неформална група људи удружили и основали Удружење `Мајевичана` са којим имамо одличну сарадњу“, рекао је Савић у свом обраћању на скупу привредника.

Он је напоменуо да су на подручју општине Лопаре, у сарадњи са дијаспором, отворене фирме које запошљавају људе и захваљујући којима се развија перспектива за даљу сарадњу.

„Када бисмо искористили потенцијал Републике Српске и БиХ који се налази у дијаспори, не би нам требали други страни инвеститори“, рекао је Савић.

Он је посебно истакао да се однос са дијаспором мора побољшати, дати јој на значају, али и са своје стране помоћи дијаспори. Савић је додао да, с друге стране, дијаспора може помоћи како би се одрживи развој општина у Семберији и Мајевици подигао на виши ниво.

Он каже да је у општини Лопаре у ту сврху установљена манифестација „Дани дијаспоре“ која има привредни и културни карактер.

Координатор пројекта „Дијаспора за развој“ Самир Имамовић рекао је да овај пројекат представља заједнички пројекат Владе Швајцарске и Министарства за људска права и избјеглице у БиХ у партнертсву са УНДП БиХ и Међународном организацијом за миграције /ИОМ/ у БиХ.

„Пројекат ће допринијети побољшању социо-економских прилика и перспектива за жене и мушкарце, за све људе у БиХ као и за унапређење квалитета њиховог живота, а све то кроз снажнију сарадњу са дијаспором“, рекао је Имамовић.